Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  30/09/2013
Data da última atualização:  05/02/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VALENTE, A. M. M. P.; FERREIRA, A. G.; DAOLIO, C.; RODRIGUES FILHO, E.; BOFFO, E. F.; SOUZA, A. A. de; SEBASTIANES, F. L. S; MELO, I. S. de.
Afiliação:  ANGELA M.M.P. VALENTE, CNPMA; ANTONIO G. FERREIRA, UFSCar; CRISTINA DAOLIO, UFSCar; EDSON RODRIGUES FILHO, UFSCar; ELISANGELA F. BOFFO, UFBA; ANTONIA Q.L. SOUZA, UFAM; FERNANDA L.S. SEBASTIANES, USP; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA.
Título:  Production of 5-hydroxy-7-methoxy-4-methylphthalide in a culture of Penicillium crustosum.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Anais da Academia Brasileira de Ciências, Rio de Janeiro, v. 85, n. 2, p. 487-496, 2013.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The chemical reactions carried out by microorganisms have been used as a tool in modern chemistry. This paper reports the production of mycophenolic acid and a new phthalide by the endophytic fungus Penicillium crustosum obtained from coffee seeds. The fungus was cultivated in a liquid medium for a period of seven days and after that the culture medium was divided into four treatments: A, B, C and D, to which different organic substances were added. Treatment A was maintained as the control to evaluate the occurrence of biotransformation. Organic acids were added to the culture media of treatments B (ferulic and quinic acids) and C [cinnamic and 3,4-(methylenedioxy) cinnamic acids], and caffeine was added in the treatment D. All these organic compounds were dissolved in DMSO, and the fermentation was maintained for more 13 days, totalizing 20 days. Mycophenolic acid was isolated from the culture with no added acids (treatment A). Mycophenolic acid and a new phthalide, 5-hydroxy-7-methoxy-4-methylphthalide were isolated from treatments B and C, and mycophenolic acid and caffeine (added to the culture medium) were isolated from treatment D. The structures were determined by NMR techniques and confi rmed by MS and MS/MS techniques
Palavras-Chave:  5-hydroxy-7-methoxy- 4-methylphthalide; Endophytic fungus; Mycophenolic acid.
Thesagro:  Café; Fungo; Semente.
Thesaurus Nal:  Coffee beans; Isolation techniques; Penicillium crustosum; Seed-borne fungi.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/90284/1/2013AP21.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA12794 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoCAMPOS, G. A. DE; PINTO, D. M. Dados georreferenciados de cartas analógicas: democratização do acesso ao conhecimento gerado pela Embrapa Territorial por meio do Geoinfo. In: CONGRESSO INTERINSTITUCIONAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14., 2020, Campinas. Anais... Campinas: Embrapa Informática Agropecuária, 2020.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Territorial.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, D. M.; RODRIGUES, G. S.; CASTRO, G. S. A.; VILELA, G. F.; MENDES, A. M.; NOGUEIRA JUNIOR, L. R.; BOGIANI, J. C.; ROCHA, J. D.; BERTIN, P. R. B.; DRUCKER, D. P.; SIMÕES, M.; ESQUERDO, J. C. D. M.; CUSTODIO, D. de O.; RASCHE, F.; DART, R. de O.; CAMPOS, G. A. DE. GEOINFO: impactos sociais do repositório de dados de pesquisa da EMBRAPA. Páginas a&b: arquivos e biblioteca, p. 145-149, 2021. Série 3. Número especial da 11ª Conferência Luso-Brasileira de Ciência Aberta, Braga, out. 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Solos; Embrapa Territorial.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional